interview

in de

buurt.NL

 

________

 

IVANA ONTWERPT KLEDING OP MAAT: ‘IK WORD NIET GELUKKIG VAN HONDERD KEER HETZELFDE MAKEN’


Ivana van der Ende uit s-Gravendeel is nog maar 26, maar verovert stukje bij beetje de harten van Hoeksche Waarders die op zoek zijn naar kleding op maat. En nee, dan hebben we het zeker niet alleen over bijzondere gelegenheden.

Modeontwerpster worden, dat klinkt als een meisjesdroom. Niet voor Ivana, zij had eigenlijk geen idee dat het echt een optie was. Creatief was ze altijd al. Zo had ze een oude naaimachine waar ze al langer jurkjes op maakte. Ivana: “Nou ja, jurkjes: dat waren eigenlijk twee lapjes stof aan elkaar. Ik had geen idee dat de modevakschool nog steeds bestond en kwam eerst bij de kunstacademie uit. Maar daar zeiden ze: bij ons maak je een kunstobject, het gaat eigenlijk niet om de pasvorm. Je zou eens bij de modevakschool moeten gaan kijken. In m’n laatste jaar daar liep ik stage bij een vrouw die kleding maakte die mooi was, maar ook heel erg draagbaar. Achter haar ‘winkel van sinkel’ met bolletjes wol had ze een plek voor kledingreparaties en kleding op maat. Met haar kon ik praten over hoe ze dat aanpakte. Toen voelde ik: dit moet het zijn.”

ALTIJD AAN HET ONTWERPEN

Ivana werkt nu parttime in haar eigen zaak en heeft daarnaast een parttime baan in een boekhandel. “In een creatief beroep moet je wel praktisch denken en ik heb nu een fijne middenweg gevonden. Nog meer groeien kan altijd nog.” Thuis rustig op de bank zitten, daar doet Ivana bijna niet aan. “Als ik thuis ben, ben ik tot 9 uur ’s avonds aan het maken en ontwerpen. Ik zie dat niet als moeten. En eigenlijk ook niet echt als werk. Ik vind dat gewoon heel leuk. ”

MAATWERK

Ivana maakt kleding specifiek voor één persoon. Maar maatwerk, dat is toch best duur en vooral voor speciale gelegenheden? Als het aan Ivana ligt niet perse. “Een poosje terug werkte ik met een best jonge man in een rolstoel. De beschikbare rolstoelkleding vond hij niet erg modern, maar de mode in de winkelketens is voor een rolstoelgebruiker totaal niet praktisch. Hij heeft bijvoorbeeld niks aan zakken aan de achterkant, die moeten aan de voorkant zitten. Met dat soort uitdagingen werk ik heel graag. Het mooie combineren met het praktische.”

EEN KLEINE EIGEN COLLECTIE

Je verwacht misschien dat een eigen collectie een droom is, maar voor Ivana niet. “Honderd keer hetzelfde kledingstuk maken, daar word ik niet gelukkig van. Ik heb wel een mini collectie. Per seizoen ontwerp en maak ik nieuwe damesstukken in de maten S t/m XL. Als mensen een kledingstuk uit die collectie mooi vinden, kan ik die ook op maat maken.”

FAVORIETE KLEDINGSEIZOEN

Ze noemt zichzelf een echte koukleum en houdt niet van de winter. Behalve als het om kleding gaat. “Winterkleding blijft de leukste mode die er is. Comfort staat bij mij echt met grote, dikke letters bovenaan. Dat komt overal in terug.”

EEN EIGEN WINKEL

Haar zus stelde het laatst nog voor: ‘Zou je niet een winkeltje op de Voorstraat in Dordrecht willen?’ Maar voorlopig werkt Ivana het liefst vanuit haar werkplek in ‘s-Gravendeel, waar ze afgelopen maand ook haar eerste workshops tassen maken gaf. “Ik wil hier helemaal niet weg. Heb hier klanten die elke keer terugkomen.  Ik ben er ook heel trots op als mensen van hier zeggen dat ik een goed product hebt. Dat kun je natuurlijk zelf wel vinden, maar het is heel mooi om het terug te krijgen. Dat eigen winkeltje komt er misschien nog wel een keertje. Maar ik heb zeker geen ambities om ver weg te gaan.”

You don't have permission to register
X

COOKIES

leuk dat je er bent!

Om jouw websitebezoek te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Door op onderstaande knop te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid. Lees meer.